OCTUBRE

“El cel blau, rentat, s’ha presentat en la companyia d’uns blancs, lleugers, vaporosos, petits núvols errants. Les feines del dia s’han produït durant el matí, dins d’una llum forta i clara; a la tarda, han quedat com nimbats per una mòrbida, vaga, llum daurada. El pagès, arada en mà, ha fet la junta al pas de l’euga planturosa i mansa. Els ocells –les cuetes, els estornells– han dibuixat corbes fines, gracioses, al voltant de l’home i de l’animal. He sentit cruixir un carro en un camí carretal enfonsat. He vist passar un ramat al lluny, arrossegant un núvol de pols irisat. Els horitzons han tingut una claredat seca i precisa; les coses s’han dibuixat, en l’aire, amb una prodigiosa exactitud. Sobre el rectangle en pendent d’una vinya he vist com es movien, enfeinades, meravellosament precises, unes figuretes. Una verema tardana. Els raïms deuen ésser com panses. La tarda ha anat relliscant lentament, com una gota d’oli clar sobre un pla d’inclinació molt suau. Entre dues llums, veig desaparèixer, en la corba de la carretera, pedalejant una bicicleta, una bella silueta allargada. M’aturo un moment; encenc un cigarret; tot passa...”

Les hores, Josep Pla

Octubre. Els dies s’escurcen i la llum, diàfana, s’esforça –quan les boires li ho permeten– a treure brillantor a les hores que discorren fins al tombant de la tarda. L’ombra dels vespres esdevé més llarga i el fred ens pren el tacte dels dits, convidant-nos al retrobament amb les butxaques oblidades. Les llars de foc s’encenen, conquerint l’aire amb aquella olor de llenya cremada, i mantes i flassades surten dels armaris per embolicar els somnis amb la suavitat de la llana. Octubre em troba descobrint Pla i llegint-ne les primeres pàgines.

5 comentaris

  1. Doncs és un molt bon començament! Ei, posar un escrit al costat del Pla i que no grinyoli està molt bé. Va, no et queixis que ho fas prou bé. Però ara que hi penso: si et renyo, després escrius millor...sí, sí, ben mirat no n'hi ha per tant, de l'escrit. Sí, pse...a més hi ha una errada en...en... :)

    ResponElimina
  2. En litus se m'ha avançat. Tot i així, acabaré dient el que m'ha vingut al cap mentre llegia el post:

    I tu, poses en dubte la teva qualitat literària? Tu, que com si qualsevol cosa escrius al costat de qui escrius, fent que el que escrius es confongui qual si fos el mestre qui n'hagués continuat l'escriptura?

    Si tu dubtes de tu, m'hauràs de permetre dir-te: que tu no saps qui ets tu.

    I ara sí, ara ja toca, ara, un petó.

    ResponElimina
  3. M'afegeixo a la llista dels qui consideren que no has de dubtar gaire sobre com escrius. Per cert, a mi també m'han recomenat de llegir "Les hores" de Pla. Ja l'he encarregat. I a banda d'això, vindreu el 27/10 al Festival de Poesia? Aquest any, després, hi haurà afterhours poètic...

    ResponElimina
  4. Jooo, bitxo!
    Ho acabo d'escriure dos pisos més avall...

    Si tu dubtes... Som molts que fa temps hauríem d'haver plegat...

    De fet crec que ho hauríem d'haver fet encara que no dubtessis...

    Un petonet dolç
    ;¬)***

    ResponElimina
  5. Ostres! Quina delícia d'Octubre. Vull dir l'Octubre de la bitxo. (Bé, l'altre, també).
    És una imatge tan confortable que dóna un gust...
    Un petó d'octubre ;)

    ResponElimina

© an ↔ na
Maira Gall