reflexions prenadalenques

La nit ha estat un combat humit de desig i son; el matí, d'un regust anglosaxó que he volgut atenuar amb un passeig en calma per la minsa selecció de poesia catalana als prestatges d'una macrollibreria. Una veu insistent, trepanadora, amb senyora inclosa, se solapa amb la dels títols i els autors que em criden en silenci. Una llista de la compra llarguíssima que es va fent pública sense necessitat de megafonia ofega qualsevol intent de lírica. Best-sellers, lectures "macdonalitzades" en edició de butxaca. Em qüestiono si, d'això, se'n pot dir 'cultura'. Surto al carrer i m'envaeix l'atabalament d'una Fira de Santa Llúcia encabida en un espai llarg i massa estret. El Nadal fa cada cop més olor a bitllet d'euro. I menys a encens.

9 comentaris

  1. oi que costa trobar poesia catalana, més enllà dels de sempre (sense que sigui cap menyspreu per ningú, eh?)

    ResponElimina
  2. un bon lloc on trobar molta poesia és a la Llar del Llibre de Sabadell. jo acostumo a anar-hi i gairebé sempre trobo allò que busco. i si no ho tenen, tenen un bon servei d'encàrrecs :)

    ResponElimina
  3. Aiiii sí, quanta raó tens!!! (de Mca)

    ResponElimina
  4. Ara m'has fet pensar en aquest d'en Papasseit: http://vimeo.com/8256318

    ResponElimina
  5. anònima, que ara feia dies que no sabia de tu! :)

    Jordi, molt escaient per a l'ocasió :)

    ResponElimina
  6. Ep, no fotem, eh? Lectura és cultura. N'hi ha de millors i n'hi ha de pitjors. Sense aquests best sellers, molta gent no llegiria mai. I això seria imperdonable. Millor que llegeixin, encara que sigui enganyats, considerant lectura quatre lletres mal posades. Jo també les llegeixo, quan en tinc ganes, i no em semblen malament per passar l'estona. No vinguem amb elitismes aquí. Em considero un lector assidu, sempre tinc un llibre entre mans. Però en cap cas em veuràs poesia, ho sento, crec que salta a la vista pels comentaris que faig i aquestes coses. Ets poeta i adoro el teu blog. Però no et donaré la raó com un tonto en aquests temes.

    ResponElimina
  7. Aquest Nadal, al poble, l'Ajuntament ha instal·lat les llums imprescindibles per fer constància de les dates.
    Al vespre he sortit per prendre un cafè al carrer Major mentre llegia "El somni del col·leccionista". Poemes de David Escamilla.

    ResponElimina
  8. M'agrada la teva argumentació, XeXu. No pretenc elitismes amb aquest post, tan sols llençava la pregunta a l'aire: per aquest motiu he escrit "em qüestiono". També m'agrada que no em donis la raó com els tontos: m'interessa molt l'opinió dels meus lectors. I gràcies per adorar el meu blog :)

    Manel, això que expliques sona genial. I desprèn calma :)

    ResponElimina
  9. Jo estic amb el XeXu. Fins i tot el "mundo deportivo" mereix una lloança. Si només un 1% llegeix poesia, el que cal es que 7 milions de persones llegeixin cada dia. Tenir 6.930.000 només mirant la tele i 70.000 lectors de poesia es un balanç molt més trist.

    ResponElimina

© an ↔ na
Maira Gall